top of page
Search
  • vulcanprim

Când și de ce trebuie să îți schimbi anvelopele intre sezoane

Faptul că este obligatoriu să schimbi cauciucurile de vară cu cele destinate sezonului rece atunci când temperaturile scad sub 7 grade ori înainte de prima zăpadă, dar nu mai târziu de prima zi a lunii noiembrie, este cunoscut de către toți șoferii. Deși nu este stipulat în legea rutieră, anvelopele de iarnă trebuie scoase de pe mașină și montate cele create special pentru vară la finalul lunii aprilie, când este puțin probabil ca frigul să se întoarcă.

De ce nu ar trebui să circuli cu cauciucurile de iarnă atunci când afară se încălzește și la ce riscuri te expui îți vom spune în cele ce urmează.

ANVELOPELE DE IARNĂ FUNCȚIONEAZĂ CEL MAI BINE ATUNCI CÂND E FRIG

Fiind create dintr-un material special, cauciucurile de iarnă încep să se întărească atunci când temperaturile de afară cresc peste 7 grade. Dacă vezi inscripționat un fulg pe anvelopă, înseamnă că aceasta este fabricată dintr-un compus care își păstrează elasticitatea pe timp rece. Cu cât temperaturile se depărtează mai mult de valoarea de 7 grade, cu atât cauciucurile de iarnă vor deveni mai rigide. Asta nu înseamnă doar un disconfort la condus, dar și un risc mai mare să le distrugi, la trecerea peste o groapă, o linie de cale ferată sau o denivelare.


DISTANȚA DE FRÂNARE VA CREȘTE

Cel mai periculos pentru tine, dar și pentru ceilalți participanți la trafic, este atunci când afară este cald, iar șoseaua este udă de la ploaie. Așa cum iarna poate fi imposibil să frânezi, având montate cauciucuri de vară pe mașină, tot așa vara poate foarte greu să oprești roțile autoturismului, dacă ai anvelope de iarnă. Studiile au arătat că un pneu pentru sezonul rece poate frâna, la o temperatură de 30 de grade, la peste 2,5 metri față de unul destinat perioadei estivale. În cazul șoselei ude, distanța de frânare s-a mărit până la de două ori lungimea mașinii, ceea ce, în cele mai multe cazuri, poate fi fatal.

CONSUMUL ȘI GREUTATEA MAȘINII SUNT MAI MARI

Vara ești mai tentat să rulezi cu o viteză mai mare, mai ales pe șoselele largi sau pe autostradă, pentru că nu mai există riscul derapării din cauza poleiului, însă tocmai acesta ar putea fi motivul pentru care să resimți costurile care intervin din pricina anvelopelor de iarnă. Consumul va crește, iar tu vei simți o vibrație constantă în volan, motivul fiind că roțile sunt echilibrate pentru o viteză redusă.

RISCUL DE ACVAPLANARE CREȘTE

Așa cum am precizat anterior, e foarte importantă aderența la sol a cauciucurilor, care, cu cât sunt mai moi, cu atât mașina va circula mai în siguranță. Anvelopele de iarnă nu vor reuși să evacueze apa prin rosturi, la fel cum o fac cele de vară, așa că există riscul major ca, atunci când treci cu viteza de 60 de kilometri la oră printr-o zonă în care a plouat de curând, să pierzi controlul volanului și să faci imposibilă frânarea.

INTERVINE RISCUL EXPLOZIEI

Cu siguranță ai văzut măcar o dată pe marginea drumului bucăți uriașe de cauciuc împrăștiate, iar câțiva metri mai încolo un camion sau un autoturism în pană. Cel mai probabil, foloseau, înainte de explozie, anvelope de iarnă, care ating temperaturi de peste 50 de grade vara, la frecarea cu asfaltul încins. Cu cât viteza crește, cu atât și temperatura din roți va fi mai mare, iar anvelopele de iarnă se pot crăpa, ducând la o explozie. O situație de acest gen poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar la răsturnarea vehiculului sau pătrunderea acestuia pe contrasens, din cauza pierderii controlului volanului.

PIERZI MAI MULȚI BANI

Nu numai că va crește consumul mașinii, dar vei uza și cauciucurile de iarnă, dacă le folosești când afară e cald. Anvelopa de iarnă va deveni rigidă, la temperaturi ridicate, iar asta va duce la distrugerea lor cu aproximativ 2 milimetri zilnic, dar și la rotunjirea blocurilor din profil, care te ajută să frânezi pe gheață sau să treci peste un strat de zăpadă. Așa că, pentru următoarea iarnă va trebui să îți cumperi cauciucuri noi.

Anvelopele sunt cele mai importante, atunci când vine vorba de siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, așa că respectă sezonul pentru care au fost fabricate și folosește-le doar firme în care ai încredere. Și nu uita că oricând ai nevoie de vreo componentă pentru mașina ta, te poți baza pe piesele auto de la epiesa.

51 views0 comments
bottom of page